Este nevoie de repaus la pat după transferul de embrioni?

Este nevoie de repaus la pat după transferul de embrioni?

30 January, 2018

Tratamentul FIV nu este unul rapid sau simplu. După ce transferul de embrioni a avut loc, multe femei se tem să greșească cu ceva și să eșueze implantarea embrionului.

Astfel, majoritatea femeilor se simt vinovate că își pot micșora șansele dacă nu au stat la pat după transfer și mai ales dacă au avut nevoie să plece la serviciu sau să aibă alte activități.
Toți au opinia lor în acest sens - de la mai puțin de 10 minute repaus după transfer până la 3 și mai multe zile. Și care femeie oare nu ar sta culcată pe spate 3 săptămâni după transfer dacă ar ști că astfel își crește șansele la succes? De multe ori, femeile consideră că eșecul s-a datorat faptului că nu s-au odihnit îndeajuns după transfer și multe se blamează că nu au stat în pat toată perioada între transfer și testul de sarcină!
Analizând, însă, datele din literatura de specialitate (și, întotdeauna numai medicina bazată pe dovezi este călăuza noastră!) nu am găsit nici un studiu care ar susține că repausul la pat ar fi benefic.
În 2014, cercetătorul Abou-Setta și colegii săi, în raportul de analiză și cercetare a bazei de date medicale Cochrane cu privire la această temă, au elaborat următoarea concluzie:
Este insuficientă evidența despre timpul pe care femeia trebuie să-l petreacă culcată pe spate după transfer și, posibil, nici nu e necesar deloc.

Dacă repausul la pat nu face niciun bine, atunci ar putea face un rău?

Gaikwad, Garrido și colab.(Spania) au raportat în 2013, într-un studiu publicat în revista de specialitate Fertility and Sterility, că chiar și 10 minute de odihnă în pat după transferul de embrioni pot fi dăunătoare. Studiul lor a inclus două grupuri de femei - unul căruia i s-a spus să se odihnească după transfer 10 minute și alt grup de femei care nu au stat deloc culcate după transfer. Femeile care imediat după transfer au fost externate, au avut o rată de succes cu 18% mai mare decât cele care au stat în pat și au avut cu 10% mai puține avorturi spontane.

Perioada de timp indicată de către medici pentru odihnă în pat după transfer variază. Acest lucru a fost, de asemenea, cercetat și indiferent dacă repausul la pat a fost  timp de 10 minute, 30 de minute (studiul Purcell s.al.,2006), o oră (I.Bar-HAVA s.al.,2004) sau o zi (Z. Amarin s.al.,2004), se pare că cu cât mai puțin timp femeia a petrecut în pat după transferul embrionar, a avut șanse mai bune la succes.

Trebuie remarcat faptul că unele dovezi sunt contradictorii și nu toți cercetătorii spun că odihna la pat este în detrimentul succesului FIV, deși, toți concluzionează că repausul nu este deloc benefic.

Explicăm de ce nu este necesar repausul de pat!

Embrionul

Cu siguranță, embrionul nu va “cădea” din uter imediat ce femeia se ridică în picioare. Mai mult decât atât (pentru cei care nu pot fi convinși că forța de gravitație nu poate avea un rol în “expulzia”embrionilor) - uterul când femeia stă în picioare e în poziție practic orizontală!
Când te uiți la milioane de ani de concepții naturale care s-au întâmplat înainte de FIV, suntem siguri că nici o femeie care a rămas însărcinată nu s-a gândit să stea culcată în pat în ziua 5 după ovulație, fiindcă atunci embrionul ajunge în uter! 
Endometriul are schemele sale de “mișcări”, și, când embrionul ajunge în uter, funcția lui este să păstreze embrionul în cavitatea uterină, împiedicând expulzia lui și implantarea în zone neadecvate. 
Este bine să știți că implantarea nu depinde de ce face sau nu femeia. Odată ce embrionul a ajuns în uter, endometrul își îndeplinește datoria! 

Circulația și fluxul sanguin

În plus, atunci când ne mișcăm circulația sângelui în organism este îmbunătățită, inclusiv circulația în uter. Cu cât suntem mai mult timp imobilizați în pat, circulația sangvină încetinește, ceea ce înseamnă că mai puțin sânge este pompat și spre uter. Dar numai o circulatie sangvină bună va permite endometrului să fie de calitate bună și va favoriza implantarea embrionului.

Gândurile și stresul

Când ne aflăm în pat, avem prea mult timp să gândim. Gândurile în mod inevitabil vor duce la un ciclu periculos de autoânvinuire, stres și anxietate. Și acest lucru, sigur, nu face bine nimănui. Stresul crește și mai mult dacă această “odihnă” ne face probleme la serviciu (mai ales dacă durează zile!) 
Există multe alte motive pentru care repausul la pat ar putea fi în detrimentul succesului transferului de embrioni.
Și ca întotdeauna, cele de mai sus sunt doar în scop informativ. Vă rugăm să discutați cu specialistul în fertilitate, pentru a decide ce este mai bine pentru situația dumneavoastră. Dar dacă ați fost instruită să stați la pat după transferul de embrioni, ar fi bine să întrebați despre motive.

Toate spuse, recomandăm după transfer să
NU ...

        Exersați excesiv - mișcarea ușoară sau mersul pe jos este un bine, dar nu vă supraobosiți;
        Ridicați obiecte grele;
        Beți multă cafeină;
        Faceți sex;
        Faceți băi fierbinți - căldura excesivă poate dăuna embrionului, așa că faceți numai dușuri până la testul de sarcină.
        Ascultați pe oricine are o poveste de FIV nefericită! Nu vă încărcați cu energie negativă! Fiecare femeie e un caz cu totul aparte!

Dar DA pentru…

        Îndepliniți toate indicațiile medicului;
        Obțineți sprijin din partea partenerului, a familiei și a prietenilor;
        Încercați să vă simtiți bine - râdeți, priviți filme, citiți cărți, faceți plimbări;

Concentrați-vă la serviciul Dvs. Multe femei spun că munca este o mare distragere a atenției pentru ele, și astfel să vă concentrați pe ea poate fi minunat ca să vă păstrați mintea pozitivă în timp ce așteptați rezultatul dorit. Dar, totul depinde de locul de muncă și de modul în care vă simțiți încurajat de cei din jur - încercați să aveți un anturaj plăcut.