Batrînac Aureliu

Batrînac Aureliu

Batrînac Aureliu

Director medical Medpark, chirurg cardiovascular, categoria superioară, d.ş.m., conf. univ., conf. cercet. (full-time Medpark)

Studii:

2006: Conferențiar universitar în chirurgia cardiovasculară, Chişinău, Republica Moldova
1997-2006: Cercetător științific în Centru de chirurgie, Centrul de chirurgie a inimii, Chişinău, Republica Moldova
1995: Doctor în medicină, titlu oferit pentru teza" Rezultate pe artera mamară internă –bypass aorto-coronarian", Centru de cercetări în Chirurgie 
1991-1994: Studii postuniversitare în chirurgia cardiovasculară, Centru de cercetări în chirurgie, Academia de Ştiinţe Medicale, Moscova, Rusia
1989-1991: Rezidenţiat în chirurgia cardiovasculară, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Chişinău, Republica Moldova
1983-1989: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Facultatea de medicină, Chişinău, Republica Moldova

Experienţa profesională:

2011-prezent: Chirurg cardiovascular, Vice-director medical, Spitalul Internaţional Medpark, Chişinău, Republica Moldova
2013: Şef, Departamentul de chirurgie cardiovasculară, Spitalul Republican, Chişinău, Republica Moldova
2009-2010: Chirurg cardiovascular, Vice-director, Institutul de Cardiologie, Chişinău, Republica Moldova
2003-2008: Chirurg cardiovascular, Vice-director, Centrul de chirurgie a inimii, Chişinău, Republica Moldova
1997-2003: Chirurg cardiovascular, Centrul de chirurgie a inimii, Chişinău, Republica Moldova
1995-1996: Chirurg cardiovascular, Departamentul de chirurgie cardiovasculară, Centrul de chirurgie cardiovasculară, Academia de Ştiinţe medicale, Moscova, Rusia.

Experienţă clinică – mai mult de  2000 intervenţii pe inimă şi vasele mari.

Formare continuă:

2014: Stagiu clinic în transplantul de inimă şi suportul circulator mecanic, Spitalul clinic, Spitalul Belvitge, Spitalul San Pau, Barcelona, Spania
2011: Stagiu clinic în chirurgia cardiovasculară (chirurgia cardiacă pediatrică), Spitalul universităţii din Geneva, Elveţia
2010: Stagiu clinic în chirurgia cardiovasculară(chirurgia minim invazivă a valvei aortice şi mitrale, chirurgia fibrilaţiei atriale), Spitalul San Gaudenzio, Policlinica Monza, Novara, Italia
2002: Stagiu clinic în chirurgia cardiovasculară (chirurgia reparării valvei aortice şi mitrale, intervențiile combinate - CABG  şi chirurgia carotidiană, implantarea valvelor stentless, operaţia Ross, chirurgia anevrismului abdominal aortic), Departamentul de chirurgie cardiovasculară şi toracică, Spitalul General, Braunschweig, Germania.
2000: Stagiu clinic în chirurgia cardiovasculară (MIDCAB, OPCAB, grefe arteriale, revascularizarea autoarterială, chirurgia aritmiei), Spitalul clinic Dumbrava, Universitatea de medicină din Zagreb, Croaţia
1999: Stagiu clinic în chirurgia cardiovasculară şi toracică (chirurgia anevrismului aortic şi disecţiei aortice, operaţia david, operaţia yacoub, înlocuirea arcului, anevrismul aortic toraco-abdominal,  intervenţii hibrid, transplant de inimă şi plămâni), Şcoala medicală Hannover, Hannover, Germania.
1997-1998: Stagiu clinic în chirurgia cardiovasculară şi toracică, Şcoala medicală Hannover, Hannover, Germania

Membru al:

2014: Membru internaţional, Societatea chirurgilor toracici (STS)
2012: Vice-preşedinte, Societatea română de chirurgie cardiovasculară (RSCVS)
2011: Membru activ, Societatea europeană de chirurgie cardiotoracică (EACTS)
2007: Membru activ, Societatea europeană de chirurgie cardiovasculară (ESCVS)

Publicaţii:

Peste 120 de publicații

Distincții de stat:

2016: Medalia "Nicolae Milescu Spătaru", oferită de AȘM
2015: Ordinul Gloria Muncii

Limbi cunoscute:

Româna, rusa, engleza, germana, franceza.

 

 


Noutăți

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare deseori pot dezvolta în timp și alte patologii. Practic fiecare al doilea pacient care ajunge pe masa de operație suferă și de dereglări de ritm.

Echipa de cardiologi intervenționiști Medpark a lansat o serie de intervenții minim invazive pentru patologiile structurale ale inimii, dintre care unele sunt realizate foarte rar sau chiar în premieră pentru țara noastră. 

Igiena mâinilor este un indicator de calitate al sistemelor de sănatate și poate salva milioane de vieți. Aceasta stă la BAZA tuturor intervențiilor medicale şi a contactelor cu pacienţii, fie că se efectuează o recoltare de sânge, montarea unei sonde urinare sau îngrijirea plăgilor chirurgicale.

Jurnalul sănătății

Ce este inima? Organul care pompează sângele la fiecare celulă din corpul nostru, ținându-ne astfel în viață. Inima, în general, e un miracol, spune doctorul Aureliu Batrînac.

Când vorbim despre cauze de deces, cancerul este primul răspuns la care ne gândim. Cu toate acestea, bolile cardiovasculare sunt cele care determină cea mai mare rată a mortalității.

Video

Opinia pacienților

Tatăl meu,Carpineanu Iacob, a fost operat în anul 2015 cu diagnosticul Protezarea Valvei Aortice. În urma unei complicații suportate recent, în luna februarie, s-a afectat proteza aortică și starea sănătății s-a înrăutățit brusc. Fiind consultat de către Domnul Profesor Aureliu Batrînac, în consiliu cu domnul Andrei Ureche și doamna Ala Slobozeanu Russu s-a luat decizia că tatal meu are nevoie de intervenție repetată de urgență, în urma diagnosticului de Endocardită acută septică cu afectarea protezei mecanice a valvei aortice. Echipa cardiochirurgicală în frunte cu Domnul Profesor Batrânac au fost foarte receptivă și a reușit să salveze inima tatălui meu. 

În numele meu si al întregii familii ținem să mulțumim întregii echipe a Spitalului Medpark și în special Domnului Profesor Aureliu Batrînac, D-lui Andrei Ureche, D-lui Andrian Rotaru, D-lui Serghei Voitov și Doamnei Ala Slobozeanu Russu pentru profesionalism și atenția acordată tatălui meu. 

Acești doctori salvează vieți, au mâini aurite și o să le fim recunoscători toată viața pentru minunea pe care au făcut-o tatălui meu. Această postare este reală, în Spitalul Medpark se întâmplă minuni, iar una dintre ele s-a întâmplat în familia noastră. Vă mulțumim din suflet. Dumnezeu să vă dea sănătate și putere.

02.05.2018

Anastasia Carpineanu

Primăvara aceasta tatăl meu (are 70 de ani) a fost operat la inimă. Ne-am internat în spital într-o stare foarte gravă cu un grad avansat de decompensare (cu apă la plămâni, picioare umflate și multe altele).
Ca să aveți măcar o închipuire de complexitatea operației, pot să vă spun că inima a fost oprită timp de 3 ore. A fost schimbată valva aortică (s-a pus proteza biologică), 2 Bypass-uri, plastia complexă a valvei mitrale, a/pl valvei tricuspidale și încă niște chestii pe care eu nu le mai înțeleg (sunt inginer de profesie). Într-un cuvânt - reparație capitală la inimă. 
Dar se vede că unde pune dl. cardio-chirurg Aureliu Batrînac  cu echipa sa mâina - pune și Dumnezeu mila! 
Operația a fost una de succes! (deși lungă și anevoiasă (7-8 ore)).

A urmat reanimarea, care a fost una de durată (8 zile) din cauza că eram din start într-o stare foarte gravă (oamenii care se adresau la timp a doua/treia zi dupa operație îi vedeam plimbându-se pe holurile staționarului). 
Astăzi deja tata e acasă, se simte bine (comparativ cu situația de până la internare - cer și pământ). 
Dorim încă odată și pe această cale să-i mulțumim d-lui profesor cardio-chirurg Aureliu Batrînac și întregii sale echipe pentru minunea pe care au facut-o pentru noi! Pentru tot efortul depus, pentru curajul de care au dat dovadă riscând să ia la operație un pacient cu mari semne de întrebare privitor la șansele de supraviețuire. De asemenea mulțumim și echipei de reanimatologi care au depus tot efortul pentru reanimarea tatălui meu . Nu pot să uit cum odată, când în reanimare a fost un moment în care organismul a suferit o complicație la plămâni (lucru care era așteptat ținând cont că ne-am internat cu plamânii numai în apă) am rugat medicii să adimistreze cele mai bune medicamente pe care le au, iar dacă trebuie să plătim suplimentar - să ne zică. Doamna de la reanimare ne-a răspuns: "Pentru noi nu contează prețul medicamentului. Dacă există un medicament care știm că poate ajuta și salva omul - îl administrăm indiferent de preț!". Pe toată perioada aflării în spital am simțit implicarea medicilor nu doar din punct de vedere profesional, dar și moral. Au luptat pentru viața tatălui meu de parcă ar fi și o rudă de-a lor. Era vizitat în salon după operație de către echipa de cardio-chirurgi, cardiologi, și alți specialiști care se ocupă de reabilitarea pacienților. 
La fel și asistentele medicale - foarte afectuoase și amabile. Eram foarte plăcut surprins să văd cum se bucurau și ele văzând că treburile merg spre recuperare. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că în țara noastră există așa medici și că ei încă nu au plecat, precum și instituției medicale Medpark care a investit foarte mult în sălile de chirurgie, reanimare, etc.!

P.S. Scriu aceste rânduri nu doar pentru a mulțumi medicilor care ne-au ajutat, dar și pentru a împărtăși experiența pozitivă de care am avut parte. Sunt sigur că la noi foarte multă lume are probleme cu inima, dar stă acasă având frica și neștiind că avem așa medici profesioniști și așa instituții cu aparataj performant unde pot fi rezolvate problemele de sanatate a inimii. Sper că experiența noastră pozitivă va încuraja persoanele care se tem să se adreseze la medic și pot să le zic (din experiența trăită) că trebuie să te adresezi cât mai urgent la medic pentru a minimiza și riscurile, și cheltuielile, și emoțiile smiley
Sănătate tuturor!

19.06.2017

 

Sergiu M.

Aș vrea să public și cu glas tare să Mulțumesc Echipei Cardiologice Medpark pentru că mi-a salvat tatăl!

Să spun foarte sincer: dacă apare o problemă de sănătate - nu disperați, mergeti cu cei dragi la Medpark, spitalul ăsta chear are cu Cine și are cu Ce!
Scriu aici pentru că cunoștințele trebuie transmise. Pentru că statistic doar 1/5 din infarcte ajung la soluționare timpurie. Pentru că diagnosticul rapid contează.
Dar în primul rând, pentru că profesioniștii merită să fie povestiti.
 

Cum a fost?
În ultima zi de școală a copiilor, când și soarele se bucura că a venit vacanța, primesc un sunet de la tata care cu glas vinovat îmi zice că îl doare în spate și l-a luat ambulanța. Panică. Distanță între noi 100 km. Sigur mă veți înțelege cei care aveți părinții departe! Acum, deși sunt medic și activez în Medpark, recunosc ca m-am pierdut. Dar logica era simplă: Medpark – cardiologie – mai repede să-l aduc pe tata. Aici intră în acțiune Echipa Cardiologică Medpark și eu încep să simt pământul sub picioare. Daniela Ivanov a inițiat transferul. Constantin Cozma pe întreg parcursul drumului a comunicat cu medicul ambulanței și a coordonat dozele medicamentelor. Hai c-am ajuns! Mihail Tasnic ( “Doctorul Meu” cum zice tata) a preluat pacientul în secția de internare, cu un calm dezarmant provenit din practica zilnică (deloc nu seamană cu filmele, nimeni nu aleargă), și a plecat în sala de cardiologie intervențională. Împreună cu mentorul echipei intervenționale Hakan Eraslan, a fost efectuată angioplastia, tromboliza (Medpark este Unicul spital în Moldova unde Se Face) și stentarea. 
Peste 1,5 ore medicul m-a informat că tata este bine, glumește și vrea acasă Pfffffffffff!
 

Ce trebuie de adus?
A urmat întrebarea firească. Firească deoarece cu toții am fost în situația când trebuia să aducem la spital “jumătate de casă”(treptat desigur), să întelegem ce poate și nu poate mânca pacientul, de unde luăm găină de casă pentru zeamă (că trebuie zeamă rară de casă), cine din rude și la ce oră aduce mâncarea. Răspuns: în afară de lucrurile personale ale pacientului - nimic. Prima reacție – simți un gol și parcă te temi să pleci acasă. Sentimentul când lași copilul în tabără prima dată și îți faci griji că va duce foame.

A doua zi, când am venit, tata mânca terci cu iaurt. Prima ce mi-a zis: Aici, în reanimare toată noaptea nimeni n-a închis un ochi. Practic nu s-au așezat. În ce corabie cosmică m-ai adus? Mă uit la Svetlana Plămadeală, doctorița care a preluat garda, mintea lucidă a cursului nostru de medicină generală, și-i răspund cu încredere - Medpark. 
Aici medicii știu cum trebuie. Aici Regula și Standardul sunt la ei acasă. Farmacistul eliberează medicamente individual pentru fiecare pacient. Asistentele medicale sunt universale. Ventilația nu permite dezvoltarea infecției. Personalul zâmbeste pacienților și are grijă de saloane. Și mai sunt… mai sunt mulți Oameni harnici.
 

Costurile? 
Hmmm… încă o întrebare firească. Depinde cu ce compari. Cât costă viața părintelui tău? A persoanei iubite? Cât costă siguranța, profesionalismul? Timpul cât costă? Dar regretele…? Sau voi știți în ce merită să investești mai mult decât în sănătate?

Analizând imparțial ce am simțit pe pielea proprie pot să spun cu toată responsabilitatea: Medpark este un spital fantastic si eu Multumesc că există așa Specialiști la noi. Și când zic la noi, am în vedere la Noi în Moldova.
Aveți grijă de cei dragi și nu uitați să telefonați zilnic părinții

22.06.2017

Aliona B.

"Un mulțumesc din suflet pentru minunatul OM, medicul cardiochirurg - Aureliu Batrînac. 

Am fost operat la inimă cu 17 ani în urmă, fiind într-o stare foarte gravă. Eram la marginea prăpastiei, cu speranțe și cu șanse minime. Datorită profesionalismului, talentului, mărinimiei și marelui efort al dlui Batrînac, după o operație complicată, care a durat foarte multe ore, am fost readus la viață.

Nu cred că este pe acest pământ frumos ceva mai scump decât viața. Sunt multe de spus și îmi imaginez cât de ocupat este dumnealui. Nu voi spune multe, ci doar atât: Mulțumesc din tot sufletul pentru dăruirea, stăruința, dedicația și iscusința dvs. de a mă salva. L-am simțit pe Dumnezeu în făptura dumitale și vă rămân recunoscător pentru toată viața. 

Cu evlavie, admirație, urări de sănătate, noroc și multă, multă fericire, FAMILIA POPOV: 
soția - Ala, eu - Gavril, copiii: fiica - Tanea, feciorul - Oleg, împreună cu toți nepoțeii." 

05.04.2017

Gavril Popov

Le mulțumesc din inimă și mă închin în fața tuturor care nu au stat deoparte, ci m-au ajutat și îmi oferă suport în continuare: directorului Olga Șchiopu, Galina Vladîca, Aureliu Batrînac, Lilia Casîm, întregului colectiv al blocului operator, ansteziologilor, lui Iurie Serbulenco, Andrei Leșco, Vasile Spătaru - vă mulțumesc tuturor pentru tot! Vă doresc sănătate și tot ce-i mai bun. Un mare mulțumesc doamnei Valentina Juc, asistentei medicale superioare Vera ursu. Mulțumesc!

15.09.2016

Bruzischi Maria